Hoewel het heel verleidelijk kan zijn om te luisteren naar onze eigen intuïtie bij het opzetten van marketing campagnes, is het in de meeste gevallen beter om te luisteren naar de data. Een goede manier om erachter te komen welke landingspagina, e-mail, knop of advertentie het beste werkt, is het uitvoeren van een A/B test (ook wel split test genoemd). Maar hoe voer je nu de perfecte A/B test uit? Daarover vertellen wij meer in deze blog.
A/B testing (split testing) is een marketing experiment waarbij jouw doelgroep in tweeën wordt gedeeld. Deze doelgroepen krijgen allebei een andere versie te zien van hetgeen dat jij wilt testen, bijvoorbeeld een landingspagina. Op deze manier kun je testen welke versie beter werkt.
Om een A/B test (split test) uit te voeren dien je twee versies te maken van hetgeen dat je wilt testen: versie A en versie B. Versie A lijkt grotendeels op versie B, op één onderdeel na. Dit is het onderdeel dat je wilt gaan testen, denk bijvoorbeeld aan een Call to Action knop. Versie A en B worden vervolgens aan een soortgelijke doelgroep vertoond. Op basis van de data kun je uiteindelijk bepalen welke versie beter heeft gepresteerd.
De eerste stap voor het uitvoeren van een A/B test (split test), is bepalen welk onderdeel je wilt testen. Let er wel op dat je altijd maar één onderdeel test per keer. Als je namelijk twee onderdelen tegelijk test, weet je niet welk onderdeel uiteindelijk voor het verschil in de resultaten heeft gezorgd.
Bepaal vervolgens wat het doel van de test is. Wil je bijvoorbeeld weten welke versie de meeste conversies binnenhaalt? Of wil je achterhalen welke versie ervoor zorgt dat mensen langer op jouw pagina blijven?
Ga aan de slag met de twee verschillende versies. Als je bijvoorbeeld een bestaande landingspagina wilt testen, is de bestaande landingspagina versie A. Versie B kun je vervolgens maken door versie A te dupliceren en het onderdeel dat je wilt testen aan te passen.
Zorg er ook voor dat beide delen even groot zijn.
De meeste marketeers zullen weten dat timing een grote rol speelt in de resultaten van campagnes. Zorg er dus voor dat beide versies tegelijk worden getest. Ga niet de eerste week alleen versie A testen en de week erna pas versie B. Hoewel het verschil maar één week is, kan het de resultaten al enorm beïnvloeden. Het onderdeel dat je test mag het enige verschil zijn in de volledige test. De doelgroep, marketinguiting én de timing moeten dus hetzelfde zijn. Als dit niet zo is kun je de verschillen in de resultaten namelijk niet volledig op de het geteste onderdeel weerleggen.
Zorg ervoor dat de test lang genoeg draait om concrete data te verkrijgen. Hoe lang jouw test moet draaien is afhankelijk van het doel dat je gesteld hebt en de grootte van jouw doelgroep.
Is de test afgerond? Bekijk dan de resultaten. Als er een duidelijke winnaar is kun je aan de slag gaan met het implementeren van deze resultaten. Het kan ook zijn dat er geen duidelijke winnaar uit de test is gekomen. In dat geval heeft hetgeen dat je getest hebt weinig tot geen invloed op hetgeen dat je wilt bereiken. Je kunt er voor kiezen om hetzelfde onderdeel nog een keer te testen of bij de originele versie te blijven.
We kunnen niet genoeg benadrukken hoe belangrijk het is om continu te blijven testen. Door te blijven testen zorg je ervoor dat altijd de beste versie live staat en dat jij maximale resultaten kunt behalen. Ga dus direct na het afronden van een A/B test (split test) aan de slag met een nieuwe test.
Dan ben je bij Free 2 Play aan het juiste adres! Onze online marketing experts staan klaar om je te helpen. Benieuwd wat wij voor jou kunnen betekenen? Neem contact met ons op voor een gratis & vrijblijvend gesprek.
© Free 2 Play Marketing 2022. Alle rechten voorbehouden.
© Free 2 Play Marketing 2022. Alle rechten voorbehouden.