Conversie optimalisatie: wat is het?

Conversie optimalisatie (CRO) is een veel gebruikte marketingterm. Maar wat is het eigenlijk? Bij conversie optimalisatie ben je bezig met het maximale uit jouw bezoekers te halen. In dit artikel leg ik uit wat conversie optimalisatie is en hoe je dit kunt toepassen.

Ben je toe aan: 

Meer klanten, meer omzet én meer rust?

Met de 3M Formule van Free 2 Play helpen wij jouw onderneming groeien. Wij zorgen voor meer klanten, meer omzet én meer rust in je bovenkamer. 

Wat is conversie optimalisatie?

Conversie optimalisatie is het optimaliseren van de kans, de hoeveelheid en de frequentie dat een website bezoeker converteert. Je verbetert jouw website met als doel de conversieratio van de bezoeker te verhogen. Je probeert dus het maximale uit jouw website bezoeker te halen. 

Waarom zou je beginnen met conversie optimalisatie? Je kunt jezelf beter afvragen waarom je dit niet zou doen. Waarom zou je namelijk niet het maximale uit jouw website bezoekers willen halen? Zeker als je actief gebruik maakt van advertenties. Adverteren kost geld en je wilt natuurlijk het meeste uit jouw advertentiekosten halen. En hierin speelt conversie optimalisatie een belangrijke rol.

Hoe pas je conversie optimalisatie toe?

Het allerbelangrijkste middel voor conversie optimalisatie is data. Het heeft namelijk geen zin om bepaalde aspecten op jouw website aan te passen, omdat je denkt dat het beter zou werken. Hoewel het natuurlijk voor kan komen dat jouw voorgevoel juist was, is het altijd beter om te kijken naar resultaten uit de praktijk. Er zijn meerdere manieren waarop je aan deze informatie kunt komen.

A/B testing

Een veelgebruikte methode is A/B testing. Bij A/B testing verdeel je de website bezoekers in twee delen: deel A en deel B. Deel A krijgt een andere variant van een pagina te zien dan deel B. Met deze methode kun je gemakkelijk testen welke teksten, kleuren, opbouw of afbeeldingen beter werken. Het is bij deze methode wel belangrijk om per test slechts één ding te aan te passen. Als je meerdere dingen tegelijk test, weet je nog steeds niet welk element voor een hogere conversieratio zorgt.

Voordelen van A/B testing:

• De website bezoeker merkt er niks van
• Live testen met echte website bezoekers
Minder verkeer nodig dan bij multivariate testing

Multivariate testing

Multivariate testing lijkt erg veel op A/B testing. Bij beide varianten krijgen website bezoekers verschillende versies van een pagina te zien. Echter, bij A/B testing test je telkens één verschil, terwijl je bij multivariate testing meerdere elementen tegelijk kunt testen. 

De website bezoekers worden dan bijvoorbeeld op deze manier ingedeeld:

• Een pagina met tekst 1 en afbeelding 1
• Een pagina met tekst 1 en afbeelding 2
Een pagina met tekst 2 en afbeelding 1
Een pagina met tekst 2 en afbeelding 2

Bij multivariate testing ben je bezig met het testen van de beste combinatie van de elementen die op jouw pagina te zien zijn. Deze manier van testen duurt wel langer dan A/B testen want je hebt meer data nodig. 

Voordelen multivariate testing:

• De website bezoeker merkt er niks van
• Live testen met echte website bezoekers
Afzonderlijk de impact testen van elk element op de pagina
Verschillende combinaties testen

Mouse tracking

Mouse tracking geeft je nog meer inzicht in het gedrag van de website bezoekers op jouw website. Je kunt met deze techniek zien hoe er over jouw website genavigeerd wordt en waar veel of weinig op geklikt wordt. Een populaire software die je kunt gebruiken is Hotjar

Voordelen van mouse tracking:

• Je krijgt inzicht in klik- en navigeer gedrag
• De gebruiksvriendelijkheid van de website wordt gemeten
De website bezoekers merken er niks van
Je krijgt concrete verbeterpunten voor conversie optimalisatie

Hulp nodig bij conversie optimalisatie?

Dan ben je bij Free 2 Play aan het juiste adres. Onze specialisten weten als geen ander hoe zij conversie optimalisatie kunnen toepassen. Ben je benieuwd wat wij voor jou kunnen betekenen? Plan een gratis en vrijblijvend adviesgesprek met ons in!