Hoewel dit vroeger wel het geval was, is het tegenwoordig niet meer genoeg als een website er mooi uitziet. De gebruikerservaring speelt namelijk een steeds grotere rol. Is de website makkelijk te gebruiken? Ziet de website er op de computer, tablet én mobiel goed uit? Is alles goed te lezen?
Al deze eisen hebben ervoor gezorgd dat er naar veel meer aspecten gekeken moet worden bij het maken van een website. Maar dit wordt nog lang niet altijd gedaan. Om jou een handje te helpen hebben wij de meest voorkomende fouten in webdesign op een rijtje gezet.
Tegenwoordig lezen websitebezoekers een website niet meer, maar scannen ze de inhoud. Bijna niemand heeft zin om een hele lap tekst te lezen. Het heeft daarom niet veel nut om heel veel tekst op een website te plaatsen. Een grote hoeveelheid tekst kan de websitebezoeker afschrikken en afleiden van het doel van de pagina.
Als je veel kennis hebt over jouw vakgebied en deze kennis graag wilt delen met jouw websitebezoekers, is het verleidelijk om snel te veel te vertellen. Gebruik blogs om al jouw kennis te delen en houd de rest van de tekst op de website kort en bondig.
Aangezien websitebezoekers een website tegenwoordig scannen op de inhoud, is het gebruik van afbeeldingen essentieel. Met een afbeelding kan de websitebezoeker in één oogopslag zien wat jouw bedrijf doet. Daarbij wijst onderzoek uit dat bezoekers op websites eerst naar foto’s van mensen kijken.
Het gebruik van afbeeldingen met mensen kan daardoor een positieve impact hebben op jouw website. Het ligt hierbij wel aan wat voor foto’s er gebruikt worden. Een grote fout die op veel websites voorkomt, is namelijk het gebruik van stockfoto’s.
Stockfoto’s zijn foto’s die je gratis kunt downloaden of kunt kopen. Deze foto’s kun je vervolgens op jouw website plaatsen en eventueel bewerken. Het is een goedkoper alternatief voor het inhuren van een fotograaf. Het enige probleem is dat sommige stockfoto’s overduidelijk stockfoto’s zijn, en dat zorgt voor een onprofessionele uitstraling op jouw website.
Het is belangrijk dat de afbeeldingen op jouw website het vertrouwen van de websitebezoeker winnen. En ‘typische stockfoto’s’ doen dit niet. Doordat het duidelijk is dat het een stockfoto is, komt de foto niet oprecht over en krijgt de websitebezoeker geen vertrouwen in jouw bedrijf.
Een creatieve website kan er op het eerste oog heel mooi en uniek uitzien. Maar een creatieve en drukke website is vaak conversie verlagend. Een creatieve website wijkt namelijk af van iets bestaands en daardoor is er bij de websitebezoeker geen sprake van herkenning.
Dit heeft te maken met het baby duck syndroom: websitebezoekers en gebruikers van systemen hebben de neiging om vast te houden aan het eerste design op hun overeenkomst met het origineel. Dit zorgt ervoor dat bezoekers vaak een voorkeur hebben voor het bekende en een afkeur voor het onbekende.
Blijf bij het designen van jouw website daarom dicht bij de standaarden die over het hele internet gebruikt worden, zodat de websitebezoeker het herkent en niet wordt afgeschrikt.
Een grote valkuil bij het maken van een website, is te veel call to actions. Je doelgroep is via een advertentie of via zoekresultaten op jouw website belandt, en je wilt gelijk duidelijk maken wat je allemaal aanbied én wat ze allemaal op jouw website kunnen doen. Dit is begrijpelijk, maar niet verstandig. Door te veel call to actions weet de websitebezoeker namelijk niet wat er van hem of haar verwacht wordt, en is de kans erg groot dat ze helemaal niks doen op jouw website.
Probeer per pagina daarom één call to action centraal te zetten en leid de websitebezoekers niet af met te veel opties. Indien je toch meerdere call to actions gebruikt, zorg dan dat de belangrijkste call to action eruit springt. Op deze manier valt deze het meeste op en vergroot je de kans dat de websitebezoeker voor deze call to action kiest.
Deze fout is vergelijkbaar met de vorige fout, maar heeft betrekking op het aantal opties dat je de websitebezoeker geeft. Mensen hebben een grotere angst om iets te verliezen dan dat we de ambitie hebben om iets te winnen. Wij hebben dus meer angst om de verkeerde keuze te maken.
Bied je verschillende pakketten aan? Bied dan niet teveel verschillende opties aan. Te veel opties leidt namelijk tot keuzestress bij de websitebezoeker en keuzestress zorgt er vaak voor dat de bezoeker helemaal geen keuze maakt. Keuzestress wekt deze angst om te verliezen namelijk op.
Slechts één optie aanbieden is ook geen goede keuze. Eén keuze staat namelijk gelijk aan geen keuze. Door maar één optie aan te bieden, ontneem je de websitebezoeker een gevoel van controle in de vorm van keuzevrijheid.
Lukt het niet om een succesvolle website op te zetten? Of heb je hier simpelweg de tijd niet voor? Dan ben je bij Free 2 Play aan het juiste adres. Met ons webdesign halen wij gegarandeerd meer klanten binnen. Ben je benieuwd wat wij voor jou kunnen betekenen? Neem contact met ons op.
© Free 2 Play Marketing 2022. Alle rechten voorbehouden.
© Free 2 Play Marketing 2022. Alle rechten voorbehouden.