Google Tag Manager instellen

Google Tag Manager is een ontzettend handige tool van Google, waarmee je onder andere A/B testen uit kunt voeren en eenvoudig gegevens in kunt laden in Google Analytics. Het instellen van Google Tag Manager is echter wel een tikkeltje ingewikkeld. Om jou hierbij te helpen hebben wij de basisinstellingen toegelicht.

Ben je toe aan: 

Meer klanten, meer omzet én meer rust?

Met de 3M Formule van Free 2 Play helpen wij jouw onderneming groeien. Wij zorgen voor meer klanten, meer omzet én meer rust in je bovenkamer. 

De voordelen van Google Tag Manager

Google Tag Manager is een Tag Management systeem. Met een Tag Management systeem kun je scripts aan bepaalde voorwaarden van jouw website koppelen. Denk bijvoorbeeld aan voorwaarden zoals paginabezoeken, klikken op links of het versturen van formulieren. 

Het koppelen van dit soort scripts en het toevoegen van bepaalde codes is iets dat bedrijven vaak door webbouwers laten doen, omdat dit vrij ingewikkeld kan zijn. Het grote voordeel van Google Tag Manager is dat je met deze tool geen webbouwers meer nodig hebt, maar alles zelf kunt doen. 

De basisinstellingen

Maak een account aan

De eerste stap bij het instellen van Google Tag Manager is om een account aan te maken. Geef jouw bedrijfsnaam op, het adres van jouw website en kies bij doelplatform voor ‘Internet’.

Google Tag Manager instellen

Vervolgens krijg je twee codes te zien. Deze twee codes dien je in de code van jouw website te plakken. De eerste code moet zo hoog mogelijk in de kop <head> geplaatst worden, en de tweede code direct na de <body> opening tag. 

Koppel Google Analytics

Een tweede belangrijke stap bij het instellen van Google Tag Manager, is het koppelen van jouw Google Analytics account. Dit doe je door het Google Analytics Tracking ID toe te voegen als variabele. Een variabele kan namelijk meerdere keren gebruikt worden. 

Ga naar ‘Variabelen’ in het linkermenu en klik onderaan op ‘Nieuw’. Kies als waarde ‘constant’ (aangezien de tracking ID niet wijzigt), en geef als waarde de tracking ID op. Geef het vervolgens een herkenbare naam. 

Via ‘Tags’ kun je vervolgens instellen wanneer Google Analytics data moet doorgeven aan Google Tag Manager. Ga in het linkermenu naar ‘Tags’ en klik weer op ‘Nieuw’. Klik op ‘Tagconfiguratie’ en vervolgens op de variabele die je net hebt aangemaakt voor Google Analytics. Voer bij tracking ID de naam van de variabele toe met accolades (dus: {{naam variabele}}). 

Klik bij ‘Triggers’ op ‘All pages’. Op deze manier krijg je de informatie van iedere pagina binnen.

Wijzigingen verzenden

De laatste stap is het testen en publiceren van de wijzigingen. Belangrijk: zorg dat je dit na elke wijziging die je uitvoert in Google Tag Manager doet. De wijzigingen werken namelijk pas nadat ze gepubliceerd zijn. 

Klik op de knop ‘Voorbeeld’ rechtsbovenin. In een nieuw tabblad wordt nu een testomgeving van jouw website geopend. In een ander tabblad zie je welke tags geactiveerd zijn. De tags die je hebt doorgevoerd moeten onder ‘Tags Fired On This Pages’ staan. Staan de wijzigingen hier niet tussen? Dan is er iets fout gegaan. Ga alle tags en triggers nog een keer langs en test het opnieuw. 

Als de wijzigingen wel vermeld zijn onder ‘Tags Fired On This Pages’ is het goed gegaan. Sluit de voorbeeldfunctie en klik op de knop ‘Verzenden’ rechtsbovenin. Geef de versie een naam en vermeld welke wijzigingen er in deze versie zijn doorgevoerd. Dit maakt het in de toekomst een stuk makkelijker om aanpassingen te controleren en wijzigingen toe te passen. 

Gegarandeerd succes binnen 60 dagen

Wil je meer klanten, meer omzet én meer rust? Dan ben je bij Free 2 Play aan het juiste adres. Ben je benieuwd wat wij voor jou kunnen betekenen? Neem contact met ons op.