Retention & Advocacy: de vergeten fases van de customer journey

In de meeste bedrijven ligt de focus van de marketing op één ding: het verkopen van de producten of diensten. Maar daardoor worden er twee belangrijke fases van de customer journey vergeten: retention en advocacy. In dit artikel leggen we uit wat deze fases inhouden en hoe je deze kunt toepassen in de customer journey.

Ben je toe aan: 

Meer klanten, meer omzet én meer rust?

Met de 3M Formule van Free 2 Play helpen wij jouw onderneming groeien. Wij zorgen voor meer klanten, meer omzet én meer rust in je bovenkamer. 

De customer journey

De customer journey, ook wel de klantreis genoemd, is belangrijk om door te nemen voordat je met marketing aan de slag gaat. Het beschrijft namelijk de reis die de klant doorloopt om uiteindelijk jouw product of dienst af te nemen.

De customer journey wordt vaak aan de hand van het AIDA model ingericht:

Attention: allereerst is het belangrijk om de aandacht te trekken van jouw potentiële klant. Speel in deze fase in op de behoeftes, pijnpunten, angsten etc. van jouw doelgroep.
Interest: als je de aandacht van jouw doelgroep hebt gegrepen, moet je ervoor zorgen dat jouw doelgroep interesse blijft houden.
Desire: zorg ervoor dat jouw doelgroep gaat verlangen naar de producten of diensten die je aanbiedt. Herhaling is in deze fase erg belangrijk.
Action: nadat er behoefte en verlangen is gecreeërd, moet je ervoor zorgen dat jouw doelgroep overgaat tot actie. Speel bijvoorbeeld in op schaarste om de urgentie te verhogen.

Bij veel bedrijven stopt de customer journey na de Action-fase. Het product of de dienst is verkocht en er is geld binnen, dus het doel is bereikt. Hoewel het niet gek is om zo te denken, is dit niet het geval. De fases na de aankoop zijn misschien nog wel belangrijker dan de aankoop zelf!

De vergeten fases

Wat veel bedrijven vergeten is dat huidige klanten voor meer geld en zelfs voor nieuwe klanten kunnen zorgen. Door de fases Retention en Advocacy toe te voegen, kun je namelijk de waarde van een klant, ook wel Customer Lifetime Value genoemd, verhogen.

Retention

De Retention fase start direct na de aankoop. In deze fase is het belangrijk om ervoor te zorgen dat jouw klant een herhaalaankoop of een geheel nieuwe aankoop doet. Het is namelijk een stuk goedkoper om een product te verkopen aan een bestaande klant dan aan een nieuwe klant. Jouw bedrijf zit nog in het hoofd van jouw huidige klant en dat maakt het veel makkelijker om meer te verkopen.

Advocacy

In deze fase wil je van jouw nieuwe klant een fan maken. Fans praten namelijk met hun netwerk over jouw product of dienst. Zo komen er steeds meer mensen in aanraking met jouw merk. Vraag de klant daarom in deze fase om een positieve review achter te laten. Tevreden klanten zijn namelijk de beste reclame voor jouw bedrijf.

Hulp nodig bij jouw customer journey?

Onze experts staan klaar om jou te helpen met al jouw vragen en/of problemen. Ben je benieuwd wat wij voor jou kunnen betekenen? Plan een gratis en vrijblijvend adviesgesprek met ons in!