Social media engagement

Als social media makkelijk was, hadden we allemaal miljoenen volgers en gingen al onze berichten viraal. Maar dit is helaas niet het geval. Om succes te hebben op social media is engagement namelijk key, en het realiseren van een hoge engagement rate is moeilijk. Het kost namelijk veel tijd, veel werk en veel kennis over wat engagement nou precies is. In dit artikel leggen wij uit wat engagement is én hoe je dit kunt toepassen binnen jouw social media strategie.

Ben je toe aan: 

Meer klanten, meer omzet én meer rust?

Met de 3M Formule van Free 2 Play helpen wij jouw onderneming groeien. Wij zorgen voor meer klanten, meer omzet én meer rust in je bovenkamer. 

Wat is social media engagement?

Social media engagement kan gedefinieerd worden als het meten van reacties, likes en deelacties op jouw content. Het gaat er niet om dat je de grootste doelgroep bereikt, maar dat je een doelgroep bereikt die interactie heeft met jouw berichten. 

Engagement zijn alle dingen waarvan je een melding zou kunnen krijgen op jouw telefoon. Het kan een like op jouw Instagram bericht zijn, een retweet van jouw twitter bericht, een DM of een vriendschapsverzoek. Het is belangrijk dat je bij het posten van content op social media kanalen altijd bezig bent met het bereiken van zoveel mogelijk engagement

Hoe kun je jouw engagement rate verbeteren?

Een goede engagement rate is enorm belangrijk. Social media is de tool waarmee je met jouw doelgroep kunt communiceren en waarmee je echt een connectie met jouw doelgroep aan kunt gaan. Wanneer mensen jouw merk kennen, zijn ze sneller geneigd om te converteren. En converteren kan een aankoop zijn, maar bijvoorbeeld ook een aanmelding voor een nieuwsbrief of een contactverzoek. 

Iets posten en hopen dat het goede resultaten krijgt is dus niet voldoende. Er zijn namelijk een aantal dingen waar je rekening mee moet houden als je jouw engagement rate wilt verhogen:

1. Analyseer de huidige engagement op de social media kanalen die je gebruikt. 

Voordat je jouw engagement rate kunt verbeteren moet je weten wat jouw huidige engagement rate is. Zodra je dat weet kun je starten met het te verbeteren. Er zijn een aantal online tools die je hiervoor kunt gebruiken. Voor Instagram kun je bijvoorbeeld de Kicksta engagement calculator gebruiken. Je hoeft alleen jouw gebruikersnaam in te vullen en krijgt direct een analyse van jouw huidige engagement.  

2. Maak een social media engagement strategie.

Als jouw huidige engagement rate niet voldoende is, is jouw huidige social media strategie dus niet effectief. Maak daarom een nieuwe strategie, waarbij je het verhogen van de engagement rate als één van de belangrijkste doelen neemt. Zorg ervoor dat de doelen die je stelt meetbaar zijn. Bepaal bijvoorbeeld hoeveel nieuwe volgers jij aan het einde van dit kwartaal wilt hebben of hoeveel reacties jij gemiddeld op elk bericht wilt krijgen. 

3. Wees actief

Eén van de beste manieren om jouw engagement te verhogen is door actief te zijn op social media. Gebruik social media dus niet alleen om berichten te plaatsen over marketing campagnes, maar reageer op de reacties, reageer op DM’s, volg mensen in jouw niche en like relevante berichten. Social media is geen eenrichtingsverkeer. Mensen willen interactie hebben met een bedrijf en verwachten dat bedrijven op hun reacties reageren. Door interactie te hebben met jouw doelgroep kun je jouw doelgroep ook veranderen in promotors. 

4. Creëer een authentieke brand voice. 

 Door een unieke brand voice te creëren zorg je ervoor dat jouw bedrijf menselijker en persoonlijker wordt. Dit is enorm belangrijk bij het bouwen van een relatie met jouw doelgroep. Een aantal tips:

• Gebruik een simpele vocabulaire
• Ga voor een vriendelijke, sprekende toon
Voeg persoonlijkheid toe door gebruik te maken van GIFS en emojis
Spreek dezelfde taal als jouw doelgroep

Hulp nodig bij het verhogen van jouw engagement rate?

Onze experts staan klaar om jou te helpen. Neem contact met ons op en plan een gratis en vrijblijvend adviesgesprek in!